Visual Brand Design Master, Domus Academy
- risotto alla turca
- 12 Eyl 2017
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 Oca 2023
Çağıl Aygen, 2014 yılında, Domus Academy, Visual Brand Design Master programını bitirdi.

Sanata olan ilgim başladığından beri İtalya da yaşamak veya okumak benim hep arzuladığım bir hayal olmuştur. Bilkent Üniversitesi grafik tasarım bölümünden mezun olduktan hemen sonra, çalışma hayatına atılmam ve bu sırada Yaşar Üniversitesinde, grafik tasarım masterına başlamam hayalime yaklaşmam için birer basamak olmuştur. 2013 yılında Domus Academy’nin, Interni firması ile ortak olarak düzenlediği yarışmayı kazanıp, Visual Brand Design programına burslu olarak girmeye hak kazandığımda hayalimi gerçekleştirmiş oldum (Burs kazandığım projeyi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz).
Türkiye’de Domus Academy ismi, bütün tasarım camiası arasında bilinen ve saygı duyulan bir okul olmasına rağmen ne yazik ki aynı durum Avrupa için geçerli değildir. Domus Academy, Milano'daki diğer tasarım okullarına nazaran az bilinen ve genelde avrupa dışından yabancı öğrencilerin master yapmayı tercih ettiği bir üniversitedir. Özellikle uzak doğu bölgelerindeki ülkeler ve hindistan’dan gelen öğrencilerin çoğunlukta olması, şahsen benim yaşadığım ilk hayal kırıklığıdır. Bu hayal kırıklığımın nedeni, izole bir atmosferde okuduğunuzdan italyanlarla tanışmamaktır.

DA(Domus Academy)’nin en çok beğendiğim yönü, uyguladığı eğitim sistemi olmuştur. Dersler tamamen verilen projeler üzerinde işlenip, bu projeleri ise gerçek firmalara sunmanız ve hatta kritiği onlardan almanız, kişiye gerçek bir tecrübe kazandırıp, Türkiye’de ki bir master programında asla öğrenemeyeceğiniz şeyler öğrenmenizi sağlıyor. Projelerle paralel olarak giden lecture’lar ise mutlaka konuşmacıya eşlik eden profesyonel bir çevirmen ile beraber yapılması ve bu sayede öğrencilerin her detayı anladığından emin olunması ise gerçekten kayda değer bir özellik. Derslere konuşmacı olarak katılanlar kesinlikle DA’nin akademik kadrosundan değil, piyasada yıllardır çalışıp isim yapmış kişilerden. Bu sayede ünlü italyan tasarımcılarıyla veya ajans art direktörleri ile tanışma şansı yakalayıp, bağlantılar kurabiliyorsunuz.
Türkiye’de ki bir master programında asla öğrenemeyeceğiniz şeyler öğrenmenizi sağlıyor.
DA’nin bütün kadrosu gayet advance bir ingilizce bilmekte ve italyanca bilmemeniz size en ufak bir sıkıntı çektirmemektedir. Özellikle okul dönemi içersinde size staj aramaya odaklanmış özel bir departmanın olması size italyan iş hayatını kendi gözlerinizle görmenizi garantiliyor ve mezun olduktan sonra ise size iş bulmanız konusunda yardım edebilmeleride söz konusu oluyor.
Şunu söylemekte fayda var ki DA siz mezun olduktan sonra İtalya sınırları içersinde iş aramanız ve çalışabilmeniz için gerekli olan izni size vermektedir. Bu o kadar çok önemli bir nokta ki çoğu okul ne yazik ki bu tarz bir belgeyi size veremediğinden çalışma izni çıkaramıyorsunuz.
Son olarak şunu söylemem gerek ki benim DA’yi seçmemde ki en büyük etken yaptığım master bölümünün course leader’ının italyanın tanınmış ve çok çevresi olan bir tasarımcının olması. Çünkü DA'de bütün master programından sorumlu bir tane akedemik yöneticiniz olmakta ve bütün master programı içersindeki bağlantılar genelde onlar sayesinde kurulmaktadır. Benim DA’yi seçmeyi düşünen öğrencilere ilk tavsiyem, bölümle ilgili araştırmanın yanısıra mutlaka course leader’la ilgili de derin bir araştırma yapmaları olur.
Çağıl Aygen
Marka ve grafik tasarımcısı, Milano
Comments