top of page

Milano'daki üniversiteleri, bir de mezunlardan dinleyin!

İtalya, Milano'dan Lisans ve/ya lisanüstü programlardan mezun olmuş öğrenciler

sizler için tecrübelerini burada paylaşıyor.

  • Yazarın fotoğrafırisotto alla turca

Istituto Marangoni'de, 3 farklı master yapmak

Güncelleme tarihi: 8 Oca 2023

Uzun bir Milano ve dolu dolu bir Marangoni sürecini Tamer Çoğal bizlerle paylaşıyor.


İlk olarak 2010- 2011 yılında Istituto Marangoni’nin Via Verri’de bulunan moda kampüsünde bir yıllık hızlandırılmış Moda Tasarım eğitimi aldım. Tercihimdeki en önemli sebep Marangoni’nin prestiji ve marka değeri yüksek bir eğitim kurumu olmasıydı. Her ne kadar üniversite sayılmasa da, sadece enstitü olarak kabul edilse de profesyonel meslek hayatına bir adım önde başlamama olanak sağlayacağı inancındaydım. Milano için bu inancım gerçekleşmese de Türkiye’de gerçekten bir adım önde başladım. İstanbul’da Orka Group Damat & Tween firmasında erkek giyim tasarımcısı olarak iki yıl hizmet verdim. Ancak sonrasında EİB 8. Moda Tasarım yarışmasına katılarak derece aldım ve burslu yüksek lisans programı için birkez daha Marangoni’yi tercih ettim. Bu bursu derece aldığınızda Türkiye Ekonomi Bakanlığı size sağlıyor ve tüm eğitim bedeli, 1500 Dolar geçim masrafı organizasyonu yapan birlik tarafından aylık olarak 2 yıl boyunca tarafınıza ödeniyor. (Bu durum bazen Birlikler arasında farklılık gösterebiliyor.) 


Moda’nın başkenti olan şehirlerden biri olduğu için ve eğitim sonrası kariyer desteğine inandığım için bu sefer de Istituto Marangoni’yi tercih ettim. Önce erkek giyim sonra da aksesuar tasarım master programlarını tamamladım. Ama kariyer anlamında malesef okuldan beklediğim desteği göremedim. Ama yine de kendi çabamla da olsa iş buldum ve çok sevdiğim bu şehirde yaşamaya devam ediyorum.  Bu arada belitmem gerekirse şu an Marangoni mezunlar için bir portal oluşturdu ve bu portal üzerinden seminerler düzenliyor ve iş ilanları yayınlıyor. Açıkçası bu da beni mutlu eden bir gelişme oldu. 


Okul ortamı keyifli. Ancak eğitim gerçekten ağır ve yorucu. Ciddi anlamda çalışmanı, bol bol sabahlamanız ve çok titiz olmanız gerekiyor. Kullandığınız kağıt kalitesine kadar okul sizi değerlendiriyor. Tabii bu ciddi bir masrafı da beraberinde getiriyor. 


Okulda daha çok ingilizce konuşuluyor. Zaten öğrencilerin de çoğunluğu Çin’den geliyor. İtalyanların oranı oldukça az. Bunun dışında Hindistan, Rusya, Güney Amerika ve tabii ki Türkiye2den de bir çok öğrenci var. 


Eğitmenler çok iyi ve genel olarak çok özverililer. Ancak teorik uygulamalar malesef çok başarılı olmuyor. Daha çok proje bazlı çalışıyorsunuz ama tasarımlarınızı okulda değil, kendi imkanlarınız dahilinde realize edebiliyorsunuz. 


Her ne kadar eleştirdiğim noktalar olsa da şu an yine bir tercih hakkım olsa aynı tercihi yapardım.

Beni en çok üzen kariyer desteğinin zayıflığıydı. Ama eğitim anlamında hukuk okumuş ve tasarıma gönül vermiş biri olarak çok şey öğrendim. Bu süreçte gerek okulda gerekse de okul dışında aldığım eğitimin bir getirisi olarak birçok ödül aldım. Belki de hepsinden önemlisi ben Milano'ya aşık oldum.


Tasarım denildiğinde iliklerinize kadar bunu bu şehirde hissediyorsunuz. 


2010-2011 Fashion Design One Year Intensive Course 2013-2014 Menswear Design Master Program (with scholarship) 2014-2015 Luxury Accessory Design & Management Master Program (with scholarship)


Tamer Çoğal

190 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page